Scurte considerații privind utilizarea semnăturii electronice în cadrul raporturilor juridice de muncă [Articol] - Mihailov, Tatiana (CEP USM, 2023)
Legislația națională a muncii a fost suplinită pentru prima oară în anul 2020 cu prevederi normative care permit utilizarea semnăturii electronice avansat calificate în vederea încheierii, modificării și încetării contractului individual de muncă privind munca la distanță. Apariția unor astfel de regementări a fost dictată de pandemie și de necesitatea imperativă de a trece derularea nemijlocită a raporturilor contractuale de muncă în alt loc decât cel care era organizat de angajator. Ca și consecință a acestor procese, s-a semnalat importanța existenței posibității utilizării semnăturii electronice și a schimbului de documente electronice în cadrul raporturilor de muncă.

The national labor legislation was supplemented for the first time in 2020 with regulatory provisions allowing the use of advanced qualified electronic signatures for the conclusion, amendment and termination of individual employment contracts relating to telework. The advent of such regulations was dictated by the pandemic and the need to move the undirected performance of contractual employment relations to a place other than the one organized imperative by the employer. As a consequence of these processes, the importance of the possibility of using electronic signatures and the exchange of electronic documents in employment relationships has been highlighted.
BRIEF CONSIDERATIONS ON THE USE OF ELECTRONIC SIGNATURES IN LEGAL EMPLOYMENT RELATIONSHIPS
Keywords: semnătură electronică; semnătură electronică avansată; semnătură electronică calificată; contract individual de muncă privind munca la distanță; electronic signature; advanced electronic signature; qualified electronic signature; individual employment contract concerning telework