Răpirea unei persoane săvârşită prin participaţie [Articol] - Gurev, Dorina (CEP USM, 2013)
Necesitatea studierii problemelor de calificare a infracţiunii de răpire a unei persoane, săvârşită prin participaţie, se impune prin faptul că infracţiunea de răpire a unei persoane este una etapizată. Astfel, apar dificultăţi la aprecierea rolului fiecărui participant la săvârşirea infracţiunii. Aceste dificultăţi se profilează îndeosebi în prezenţa circumstanţei agravante de la lit.e) alin.(2) art.164 CP RM (răpirea unei persoane de două sau mai multe persoane) şi a celei de la lit.a) alin.(3) art.164 CP RM (răpirea unei persoane săvârşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală), ambele desemnând o circumstanţă obiectivă, constituind o pluralitate de făptuitori, cu particularitatea că ultima reprezintă o pluralitate constituită. În acest studiu ne propunem să analizăm încadrarea juridică a agravantelor prevăzute la lit.e) alin.(2) art.164 CP RM şi la lit.a) alin.(3) art.164 CP RM prin prisma participaţiei penale, în scopul de a face o conexiune între normele Părţii Generale şi ale Părţii Speciale ale legii penale, deoarece instituţiile participaţiei simple şi ale participaţiei complexe nu se regăsesc în Partea Specială a Codului penal al Republicii Moldova.

Kidnapping is one of the crimes against persons’ freedom provided by the Criminal Code of Republic of Moldova. Correct classification of kidnapping is essential for application of the criminal law and individualization of the punishment by the courts. However, issues regarding classification of conspiracy to commit kidnapping occurs with reference to the role of each participant taking into account that each stage of this crime has its specifics. These issues occur in particular with regards to aggravating circumstances provided by art.164 (2)(e) CC RM (kidnapping committed by two or more persons) and by art.164 (3)(a) CC RM (kidnapping committed by a criminal group or by a criminal organization). The purpose of this study is to analyze the particularities of the simple and complex conspiracy to commit kidnapping taking into account the application of the legal norms from the General Part of Criminal Code.
CRIMINAL LIABILITY FOR CONSPIRACY TO KIDNAPPING
Keywords: răpirea unei persoane; participaţie; kidnapping of a person; criminal participation (conspiracy)