DIGITALIZAREA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE ÎNTRE DORINȚĂ ȘI NECESITATE - Curoş, Liudmila (Print-Caro, 2024)
În era avansării tehnologiilor informaționale, caracterizată prin împânzirea tot mai profundă în aproape toate aspectele vieții private, economice și politice, adaptarea la tendințele moderne, ritmurile și noile paradigme impuse de acestea a devenit o provocare nu doar în ceea ce privește progresul și modernizarea, dar și în ceea ce privește evitarea pericolului de a cădea în irelevanță și ineficiență. Astăzi, un nivel rezonabil de competențe digitale sau transformat din dorințe în necesitate, nu numai pentru viața profesională dar și pentru cea privată. Iar pentru viitorul țării este fundamental să creeze și să aplice i strategie digitală, care să exploateze tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) pentru a stimula inovația și dezvoltarea. Este esențial ca toți cetățenii, atât ca persoane fizice cât ți juridice, și toate instituțiile guvernamentale să utilizeze în mod optim datele guvernamentale pentru a îmbunătăți serviciile oferite cetățenilor și pentru a răspunde cerințelor unei societăți în schimbare. În contextul unei piețe a muncii competitive și a necesității de a fi aliniați cu progresele globale, digitalizarea societății devine imperativă pentru orice țară. Vrem sau nu digitalizarea înseamnă progres și creștere, servicii și odihnă, VIITOR.

In the era of advancing information technologies, characterized by their deepening penetration into almost all aspects of private, economic, and political life, adapting to modern trends, rhythms, and the new paradigms imposed by them has become a challenge not only in terms of progress and modernization but also in avoiding the danger of falling into irrelevance and inefficiency. Today, a reasonable level of digital competence has transformed from desire into necessity, not only for professional life but also for private life. For the future of the country, it is essential to create and implement a digital strategy that leverages information and communication technologies (ICT) to stimulate innovation and development. It is crucial that all citizens, both individuals and legal entities, as well as all governmental institutions, optimally use government data to improve the services offered to citizens and meet the demands of a changing society. In the context of a competitive labor market and the need to align with global advances, the digitization of society becomes imperative for any country. Whether we want it or not, digitization means progress and growth, services and leisure, FUTURE.
DIGITIZATION OF PUBLIC ADMINISTRATION BETWEEN DESIRE AND NECESSITY
CUROȘ, Ludmila. Digitalizarea administrației publice între dorință și necesitate. In: Mecanisme şi modele de adoptare a deciziilor la nivel local/ regional/central: conferința internaționala Jean Monne,19-20 aprilie 2024. Chişinău : Print-Caro, 2024. pp. 164-172.
Keywords: digitalizare; e-guvernare; digitized public services; e-governance