Metodele indirecte de estimare a obligațiilor fiscale aspecte teoretico-practice [Articol] - Vlaicu, Vlad (CEP USM, 2023)
Prezentul articol reprezintă o cercetare complexă asupra metodelor indirecte de estimare a veniturilor persoanelor fizice și juridice, rezidente și nerezidente, control ce se efectuează în baza informațiilor din surse indirecte și are ca scop identificarea contribuabililor care au obținut venituri și nu le-au declarat. Importanța acestor metode este incontestabilă, ele fiind aplicate în majoritatea statelor cu sisteme fiscale performante, în baza metodelor date putând fi calculate obligații fiscale care au fost tăinuite de continuabilii de rea credință. Aplicabilitatea în Republica Moldova a metodelor date a luat amploare în ultimii 5 ani, prin intermediul metodelor date fiind restabilită echitatea fiscală, limitarea evaziunii fiscale cât și creșterea veniturilor fiscale ale statului. În rezultatele aplicării metodelor indirecte, de obicei se identifică venituri nedeclarate, se percep impozite pe aceste venituri, majorări de întârziere și amenzi.

This article represents a complex research on the indirect methods of estimating the incomes of natural and legal persons, residents and non-residents, control that is carried out based on information from indirect sources and aims to identify taxpayers who obtained income and did not declare it. The importance of these methods is indisputable, as they are applied in most states with efficient tax systems, based on the given methods it is possible to calculate tax obligations that have been hidden by the dishonest taxpayers. The applicability of the given methods in the Republic of Moldova has increased in the last 5 years, by means of the given methods, fiscal equity has been restored, tax evasion has been limited and the state’s tax revenues have increased. In the results of the application of indirect methods, undeclared income is usually identified, taxes on this income, late fees and fines are levied.
INDIRECT METHODS OF ESTIMATING TAX LIABILITIES - THEORETICAL AND PRACTICAL ASPECTS
Keywords: impozit; taxă; persoană fizică; persoană juridică; metodă indirectă; venit impozabil; sursă indirectă de informații; metoda cheltuielilor; metoda fluxului de mijloace bănești; verificare fiscală prealabilă; control fiscal; confidențialitate; tax; fee; natural person; legal entity; indirect method; taxable income; indirect source of information; expenditure method; prior tax check; cash flow method; tax control; confidentiality