Disciplina muncii în cadrul administrației naționale a penitenciarelor și subdiviziunilor acesteia [Articol] - Moraru, Victor; Samoilenco, Victoria (CEP USM, 2023)
Cadrele penitenciare, pentru a asigura o bună imagine a sistemului în care lucrează, respectă anumite reguli care sunt stipulate în legi, ordine, regulamente și alte acte normative. Din aceste acte normative rezultă o oarecare ordine internă a instituției intitulată disciplină a muncii. Aceasta reprezintă o instituție juridică de drept al muncii extrem de importantă. Este și mai importantă pentru colectivul de muncă al penitenciarelor. Motivul este simplu: penitenciarele sunt structuri destinate ocrotirii legii, societății și populației, astfel, au nevoie de o transparență și reputație ireproșabilă. Pentru astfel de instituții, imaginea și încrederea populației contează enorm, deoarece ele definesc eficiența acestora. Din acest motiv, prezentul articol descrie aspectele juridice legate de asigurarea disciplinei muncii în instituțiile penitenciare și factorii care determină ignorarea acesteia de către angajați.

Prison staff, in order to ensure a good image of the system in which they work, respect certain rules that are stipulated in laws, orders, regulations and other normative acts. From these normative acts results some internal order of the institution called labor discipline. This represents an extremely important legal institution of labor law. It is even more important for the prison workforce. The reason is simple: prisons are structures designed to protect the law, society and the population, thus, they need transparency and an impeccable reputation. For such institutions, the image and trust of the population matter enormously because they define their effectiveness. For this reason, this article describes the legal aspects related to ensuring work discipline in penitentiary institutions and the factors that cause employees to ignore it.
LABOR DISCIPLINE IN THE NATIONAL ADMINISTRATION OF PENITENTIARIES AND ITS SUBDIVISIONS
Keywords: disciplina muncii; răspundere disciplinară; instituție juridică; cadre; penitenciar; subcultură; subculturalism deviant; abatere disciplinară; obligații; interdicții; labor discipline; disciplinary liability; legal institution; staff; penitentiary; subculture; deviant subculturalism; disciplinary offense; obligations; prohibition