ANALIZĂ EXPLORATIVĂ PRIVIND DOMENIILE DE CERCETARE A FLORII-SOARELUI LA NIVEL GLOBAL - Martea, Rodica; Gâscă, Ion; Cucereavîi, Aliona (CEP USM, 2021)
Datorită cantității și calității uleiul de floarea-soarelui (Helianthus annuus L.), utilizat pe larg în nutriția umană, astăzi floarea-soarelui este a patra cultură oleaginoasă în lume după soia, palmier și rapiță și economic cea mai importantă plantă de câmp în Republica Moldova utilizată în industria alimentară. În calitate de obiect de studiu au servit informațiile privind specia H. annuus L. stocate în diferite baze de date ale portalului NCBI. Analiza explorativă a fost realizată în baza a 30 de cuvinte-cheie, fiind incluși cei mai importanți termeni de specialitate utilizați în dezvoltarea sustenabilă a ramurii, inclusiv: productivitate (la calitate  ulei și la cantitate  recoltă), care reprezintă obiectivul major în eficiența economică de exploatare a culturii; factori de stres biotic (lupoaie, mană, fomopsis, putregai alb, putregai cenușiu etc.), care este cea mai numeroasă clasă de investigare, întrucât constituie factori limitativi ai productivității; factori de stres abiotic (temperatură, umiditate, schimbări climatice etc.), precum și tehnologii de cultivare (îngrășăminte, pesticide, erbicide, asolament etc.). În rezultat s-a evidențiat un total de 250451 de înregistrări. În concordanță cu așteptările ipotetice, se remarcă un volum semnificativ de informații în formă de surse bibliografice (Literature), care includ articole științifice recenzate. Dintre domeniile de cercetare a florii-soarelui incluse în studiu se remarcă cercetările genetice, cu cele mai multe date unice la nivel mondial, în timp ce studiile fitotehnice demonstrează cel mai redus nivel.

Due to the quantity and quality of sunflower oil (Helianthus annuus L.) widely used in human nutrition, today sunflower is the fourth oilseed crop in the world after soybean, palm and rapeseed and economically the most important field plant in the Republic Moldova used in the food industry. The information on the species H. annuus L. stored in various databases of the NCBI portal served as a study object. The exploratory analysis was performed based on 30 keywords, including the most important specialised terms used in the sustainable development of the branch, including: productivity (quality  oil and quantity  harvest), which is the major goal in efficiency economic exploitation of crop; biotic stress factors (wolves, manna, phomopsis, white rot, gray rot, etc.), which is the most numerous class of investigation, as they are limiting factors of productivity; abiotic stress factors(temperature, humidity, climate change, etc.), as well as cultivation technologies (fertilisers, pesticides, herbicides, crop rotation, etc.). As a result, 250451 records were highlighted. Consistent with the hypothetical expectations, there is a significant amount of information in the form of bibliographic sources (literature), which include reviewed scientific articles. Among the research areas of sunflower included in the study, genetic research stands out, with the unique records worldwide, while phytotechnical studies show the lowest level.
EXPLORATIVE ANALYSIS REGARDING THE FIELDS OF SUNFLOWER RESEARCH AT GLOBAL LEVEL
Keywords: Botrytis cinerea; factori de stres abiotic; factori de stres biotic; Helianthus annuus; Orobanche cumana; Phomopsis helianthi; Plasmopara hamsterii; Sclerotinia sclerotiorum