Statutul conduitei (auto-)reflexive și critice în referențialul de competențe al profesiei didactice [Articol] - Cucoș, Constantin (CEP USM, 2022)
Competența autoreflexivă, critică, în raport cu propria activitate educativă (inclusiv în legătură cu propria dezvoltare profesională), este una dintre componentele ce aureolează competența profesională a cadrelor didactice. Dincolo de competența academică (științifică), didactică, psiho-relațională, colaborativă, digitală, de gestionare a conflictelor etc., cea autoreflexivă, ce se bazează pe experiență personală procesată și dorință de perfectare, devine de mare importanță pentru că va conduce la autonomie, creativitate, eficiență, prestigiu. Profesorul autentic trebuie să își supravegheze activitatea educativă, să-și dezvolte conduite metacognitive în perspectiva ameliorării propriului demers didactic. „Profesorul reflexiv” nu este o simplă figură de stil, ci și semnul unei altitudini sau realizări profesionale, un punct de inflexiune ce demonstrează maturitate valorizatoare, dinamism didactic, creativitate, chiar curaj. În același timp, acesta devine responsabil de propria evoluție profesională ce trebuie să se înscrie în logica unei dezvoltări sau revalorizări permanente. Unele contextualizări le vom face în raport cu experiența educațională online sau hibrid, din ultimii ani.

Self-reflexive, critical competence, in relation to one's own educational activity (including in relation to one's own professional development), is one of the components that aureoles the professional competence of teaching staff. Beyond the academic (scientific), didactic, psycho-relational, collaborative, digital, conflict management, etc. competence, the self-reflective one, which is based on processed personal experience and desire for perfection, becomes of great importance because it will lead to autonomy, creativity, efficiency, prestige. The authentic teacher must supervise his educational activity, develop his metacognitive behaviors in the perspective of improving his own teaching approach. The "reflective teacher" is not a simple figure of speech, but also the sign of a professional altitude or achievement, a turning point that demonstrates valuing maturity, didactic dynamism, creativity, even courage. At the same time, he becomes responsible for his own professional development, which must be part of the logic of a permanent development or revaluation. We will make some contextualizations in relation to the online or hybrid educational experience of recent years.
THE STATUS OF (SELF-)REFLEXIVE AND CRITICAL BEHAVIOR IN THE COMPETENCY REFERENCE OF THE TEACHING PROFESSION
Keywords: competențe didactice; competență autoreflexivălă; gândire critică; formarea profesorilor; educație digitală; teaching skills; self-reflective competence; critical thinking; teacher training; digital education