Particularități psihologice ale tulburărilor de comportament alimentar la adolescenții cu diabet zaharat tip 1 [Teză] - Condrea, Victoria (My University, 2025)
Scopul cercetării: identificarea particularităților psihologice manifestate în tulburările de comportament alimentar la adolescenții cu diabet zaharat tip 1, determinarea relației dintre aceste tulburări cu anxietatea și schemele cognitive dezadaptative, precum și elaborarea unui program de intervenție psihologică în vederea ameliorării indicatorilor asociați tulburărilor de comportament alimentar, anxietății și schemelor cognitive dezadaptative. Obiectivele cercetării: 1) Analiza și sinteza literaturii de specialitate cu referire la particularitățile psihologice asociate tulburărilor de comportament alimentar în perioada adolescentină în general și adolescenților cu diabet zaharat tip 1 în particular. 2) Identificarea particularităților manifestării anxietății și schemelor cognitive dezadaptative la adolescenții cu diabet zaharat tip 1 cu tulburări de comportament alimentar și analiza comparativă a acestor variabile la adolescenții cu diabet zaharat tip 1 și adolescenții fără diabet zaharat tip 1. 3) Stabilirea gradului de corelare a schemelor cognitive dezadaptative și a anxietății cu indicatorii comportamentali ai tulburărilor de comportament alimentar. 4) Elaborarea profilurilor psihologice ale adolescenților diabetici cu și fără tulburare de comportament alimentar. 5) Elaborarea unui program de intervenție psihologică în scopul ameliorării indicatorilor asociați tulburărilor de comportament alimentar, anxietății și schemelor cognitive dezadaptative. 6) Validarea și evaluarea eficienței Programului de intervenție psihologică destinat ameliorării indicatorilor asociați tulburărilor de comportament alimentar prin diminuarea anxietății și schemelor cognitive dezadaptative, Rezultatele obținute: Studiul a identificat tipul de relații dintre particularitățile tulburărilor de comportament alimentar la adolescenții cu diabet zaharat tip 1 si manifestarea anxietății si schenelor cognitive dezdaptative. A fost determinată frecvența tulburărilor de comportament alimentar în cazult adolescenților cu diabet zaharat tip 1 și fără și s-au analizat particularitățile psihologice ale anxietății și schemelor cognitive dezadaptative la această categorie de subiecți. De asemenea, cercetarea a propus un program de intervenție psihologică centrat pe reducerea anxietății și a schemelor cognitive dezadaptative.

Research purpose: Identifying the psychological particularities manifested in eating disorders in adolescents with type 1 diabetes, determining the relationship between these disorders, anxiety, and maladaptive cognitive schemas, as well as developing a psychological intervention program aimed at improving the indicators associated with eating disorders, anxiety, and maladaptive cognitive schemas. Research objectives: 1) Analyzing and synthesizing specialized literature regarding the psychological particularities associated with eating disorders in adolescence in general and in adolescents with type 1 diabetes in particular. 2) Identifying the particularities of anxiety and maladaptive cognitive schemas in adolescents with type 1 diabetes and eating disorders and conducting a comparative analysis of these variables in adolescents with and without type 1 diabetes. 3) Establishing the correlation between maladaptive cognitive schemas, anxiety, and the behavioral indicators of eating disorders. 4) Developing psychological profiles of diabetic adolescents with and without eating disorders. 5) Designing a psychological intervention program to improve the indicators associated with eating disorders, anxiety, and maladaptive cognitive schemas. 6) Validating and evaluating the effectiveness of the psychological intervention program in reducing anxiety and maladaptive cognitive schemas associated with eating disorders. Results: The study identified the types of relationships between the particularities of eating disorders in adolescents with type 1 diabetes and the manifestation of anxiety and maladaptive cognitive schemas. The research determined the prevalence of eating disorders among adolescents with and without type 1 diabetes and analyzed the psychological particularities of anxiety and maladaptive cognitive schemas in this population. Additionally, the study proposed a psychological intervention program focused on reducing anxiety and maladaptive cognitive schemas.

Цель исследования: Определение психологических особенностей, проявляющихся при расстройствах пищевого поведения у подростков с сахарным диабетом 1 типа, выявление связи между этими расстройствами, тревожностью и дезадаптивными когнитивными схемами, а также разработка психологической программы вмешательства с целью улучшения показателей, связанных с расстройствами пищевого поведения, тревожностью и дезадаптивными когнитивными схемами. Задачи исследования: 1) Анализ и обобщение специализированной литературы по психологическим особенностям расстройств пищевого поведения в подростковом возрасте в целом и у подростков с сахарным диабетом 1 типа в частности. 2) Определение особенностей тревожности и дезадаптивных когнитивных схем у подростков с сахарным диабетом 1 типа и расстройствами пищевого поведения, а также сравнительный анализ этих переменных у подростков с диабетом 1 типа и без него. 3) Установление степени корреляции между дезадаптивными когнитивными схемами, тревожностью и поведенческими показателями расстройств пищевого поведения. 4) Разработка психологических профилей подростков с диабетом с расстройствами пищевого поведения и без них. 6) Создание психологической программы вмешательства, направленной на улучшение показателей, связанных с расстройствами пищевого поведения, тревожностью и дезадаптивными когнитивными схемами. Валидация и оценка эффективности психологической программы вмешательства, предназначенной для снижения тревожности и дезадаптивных когнитивных схем, связанных с расстройствами пищевого поведения. Полученные результаты Исследование выявило типы взаимосвязей между особенностями расстройств пищевого поведения у подростков с сахарным диабетом 1 типа, тревожностью и дезадаптивными когнитивными схемами. Определена распространенность расстройств пищевого поведения среди подростков с диабетом 1 типа и без него, а также проведён анализ психологических особенностей тревожности и дезадаптивных когнитивных схем у данной категории испытуемых. В рамках исследования была предложена программа психологического вмешательства, направленная на снижение тревожности и дезадаптивных когнитивных схем.
Psychological Characteristics of Eating Disorders in Adolescents with Type 1 Diabetes
Психологические особенности нарушений пищевого поведения у подростков с сахарным диабетом 1 типа
Teză de doctor în psihologie. 511.01- Psihologie generală. Conducător științific doctor în psihologie, conferențiar universitar Angela POTÂNG .
Keywords: adolescent; diabet zaharat tip 1; tulburare de comportament alimentar; anxietate; schemă cognitivă dezadaptativă; indicatori comportamentali ai tulburărilor de comportament alimentar; type 1 diabetes; eating disorder; anxiety; maladaptive cognitive schema; behavioral indicators of eating disorders; подросток; сахарный диабет 1 типа; расстройства пищевого поведения; тревожность; дисфункциональная когнитивная схема; поведенческие показатели нарушений пищевого поведения