Executarea silită în natură - mijloc juridic în cazul neexecutării contractului comercial international - Băieșu, Aurel (My University, 2015)
În prezentul articol este abordată problematica executării silite în natură a obligațiilor contractuale ca mijloc juridic acordat creditorului în cazul neexecutării contractului comercial internațional, prin prisma reglementărilor unor sisteme naționale de drept (Franța, Germania, sistemele de common law), precum și a reglementărilor de drept uniform (Convenţia Națiunilor Unite asupra contractelor de vânzare intenaţională a mărfurilor (Viena, 1980), Principiile UNIDROIT referitoare la contractele de comerţ internaţional şi Principiile Dreptului European al Contractului). În toate sistemele, cu excepţia celui german, executarea în natură este un drept şi nu o obligaţie a creditorului, acesta având posibilitatea să aleagă din arsenalul de sancţiuni puse la îndemâna lui pe aceea care îi satisface mai mult interesele.

This article examines issues related to the specific performance of the contractual obligations as a legal remedy of the creditor in case of the non-performance of international commercial contract, pursuant to the rules of some national legal systems (France, Germany, common law legal systems), as well as uniform regulations (United Nations Convention on International Sale of Goods (Vienna, 1980), the UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts and the Principles of European Contract Law). In all systems, except German, specific performance is a right and not an obligation of the creditor, who is entitled to choose among the available remedies that on which most apropriately meets his interests.

В настоящей статье рассматривается проблематика принудительного исполнения договорных обязательств как средства правовой защиты кредитора в случае неисполнения международного коммерческого контракта, через призму ряда национальных правовых систем (Франция, Германия, системы common law), а также норм единообразного права (Конвенция ООН о договорах международной купли - продажи товаров (Вена, 1980), Принципы УНИДРУА о международных коммерческих контрактах, Принципы вропейского договорного права). Во всех системах, за исключением Германии, принудительное исполнение договорных обязательств является правом, а не обязанностью кредитора, он вправе выбрать из предоставленного ему арсенала средств правовой защиты, то которое наиболее отвечает его интересам.
SPECIFIC PERFORMANCE – LEGAL REMEDY FOR NON-PRFORMANCE OF THE INTERNATIONAL COMMERCIAL CONTRACT
ПРИНУДИТЕЛЬНОЕ ИСПОЛНЕНИЕ – ПРАВОВОЕ СРЕДСТВО В СЛУЧАЕ НЕИСПОЛНЕНИЯ МЕЖДУНАРОДНОГО КОММЕРЧЕСКОГО ДОГОВОРА
Keywords: contract comercial internaţional; forța obligatorie a contractului; executare silită; mijloace juridice; drept comparat; drept uniform; international commercial contract; pacta sunt servanda; specific performance; legal remedies; comparative law; uniforme law; международный коммерческий договор; обязательная сила договора; принудительноe исполнениe; средства правовой защиты; сравнительное право; единообразное право