Incluziunea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități: politici naționale versus standarde internaționale [Articol] - Dnestrean, Tatiana (CEP USM, 2022)
Politicile și cadrul legal din Republica Moldova este într-un proces continuu de adoptare și ajustare care promovează drepturile omului și mai specific drepturile persoanelor cu dizabilități, inlcusiv dreptul la un nivel decent de trai, realizare socială și profesională. Evoluția acestor tendințe este încurajată de contextul geo-politic și tendințele politicilor de la nivel internațional și regional de asigurare a incluziunii persoanelor cu dizabilități. Se face o trece de la abordarea tradițională medicală spre cea socială a dizabilității în raport cu accesibilitatea, facilitarea și ajustarea mediului pentru a asigura dezvoltarea și realizarea maximală a potențialului persoanei la nivel comunitar, cît mai aproape de locul de trai unde pot fi valorificate toate resursele și rețelele de suport necesare care pot contribui la incluziunea profesională și abordarea dizabilității în raport cu angajarea în cîmpul muncii.

Policy and legal framework from Republic of Moldova are in a continuous adaptation and adjustment to insure promotion of the human rights and more specific rights of people with disability, that cover all rights including those for a decent level of life, social and professional achievement. Evolution of these tendencies is encouraged by the geo-political context and policy directions for insuring inclusion of people with disabilities from international and regional level. There is a movement from traditional medical approach of disability to a social one. This is related to accessibility, facilitation and adjustment of environment that could contribute to maximal development of person’s potential at the community level, in a proximity of living area, where all resources and necessary supportive networks could be exploited to contribute to professional inclusion and approach of disability in employment.
SOCIO-PROFESSIONAL INCLUSION OF PEOPLE WITH DISABILITIES: NATIONAL POLICIES VERSUS INTERNATIONAL STANDARDS
Keywords: drepturile omului, drepturile persoanei cu dizabilități, non-discriminare, egalitatea șanselor, intervenție timpurie, educație incluzivă, dezvoltare potențial, măsuri active de incluziune profesională.; persoane cu dizabilități; egalitatea șanselor; educație incluzivă; people with disability; non-discrimination; equality of chances