Abordări științifice și normative privind soluţionarea conflictelor internaţionale - Guzun, Ivan; Zaharia, Virginia; Luca, Ala (Tipografia „Adrilang”, 2022)
Necesitatea şi actualitatea investigării ştiinţifice a problemei soluţionării conflictelor internaţionale în lumea contemporană sunt determinate, în viziunea noastră, de câteva motive importante. Dat fiind faptul că momentul-cheie al conflictului internaţional îl constituie recurgerea la forţă sau la ameninţarea cu aplicarea acesteia, evident că prima problemă majoră ce necesită clarificare în noile circumstanţe internaţionale ţine de încadrarea juridică a recurgerii la forţă ca mijloc de soluționare a conflictelor şi evaluarea cadrului juridic internaţional prin prisma aplicabilităţii principiului interzicerii folosirii forţei în relaţiile internaţionale.

The need and the actuality of the scientific investigation of the crisis solving the International tensions in the contemporary world, in our perception are determined by several significant facts. Assuming that the key aspect of the International conflict is the use of force or the threat of its relevancy the first major problem that requires clarification of the current international circumstances is related to the legal framework of the use of force as a compromise on solving the disputes and evaluating the International legal system through the applicability of the principle of prohibition of the use of force in international relations.
Keywords: conflict; război; soluționare; pașnică; internațional; interes; conflict; war; settlement; peaceful; international; interest