Efectul biostimulatorilor algali asupra germinării seminţelor de Echinacea purpurea L. [Articol] - Dobrojan, Sergiu; Jigău, Gheorghe; Dobrojan, Galina; Melnic, Cristin; Ciolacu, Tatiana; Ciobanu, Eugeniu (CEP USM, 2024)
Articolul prezintă rezultatele obținute ale experimentelor privind utilizarea biostimulatorilor algali pentru stimularea germinării semințelor de Echinacea purpurea L., evidențiind efectele obținute. Biostimulatorii algali au fost obținuți prin combinarea biomasei algelor Nostoc gelatinosum, Nostoc punctiforme și Nostoc linckia în diverse concentrații. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a facultății germinative și a indicelui de germinare a semințelor de Echinacea purpurea L. tratate cu biostimulatori algali comparativ cu variantele de control. Cele mai bune rezultate s-au obținut în variantele cu biostimulatori algali în concentrația de 1%, timpul de tratare a semințelor 1 oră, și 3% cu expunerea la tratare de 3 ore. Se recomandă utilizarea biostimulatorilor algali pentru tratarea seminţelor de Echinacea purpurea L. în vederea stimulări germinării acestora.

The article presents the results obtained from experiments on the use of algal biostimulants to stimulate the germination of Echinacea purpurea L. seeds, highlighting the effects observed. The algal biostimulants were obtained by combining the biomass of Nostoc gelatinosum, Nostoc punctiforme, and Nostoc linckia algae in various concentrations. The results showed a significant increase in the germinative capacity and germination index of Echinacea purpurea L. seeds treated with algal biostimulants compared to the control variants. The best results were obtained with algal biostimulants at a concentration of 1%, with a seed treatment time of 1 hour, and 3% with a treatment exposure of 3 hours. The use of algal biostimulants is recommended for treating Echinacea purpurea L. seeds to stimulate their germination.
The effect of algae biostimulators on the germination of Echinacea purpurea L. seeds.
Keywords: germination; algal biostimulation; Echinacea purpurea L.