Infracţiunile la art. 173-175(1) CP RM în lumina ultimelor amendamente operate în legea penală [Articol] - Brînza, Sergiu (CEP USM, 2013)
Prezentul articol este dedicat analizei de drept penal a infracţiunilor prevăzute la art.173 „Hărţuirea sexuală”, art.174 „Raportul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani”, art.175 „Acţiuni perverse” şi la art.1751 „Acostarea copiilor în scopuri sexuale” din Codul penal. Analiza este efectuată din perspectiva operării – la 12.04.2012 şi la 26.12.2012 – a unor amendamente în textul legii penale. Un interes deosebit prezintă investigarea elementelor constitutive ale infracţiunilor specificate la art.175 şi 1751 CP RM. În legătură cu toate cele patru fapte infracţionale examinate, se face precizarea, nelipsită de importanţă, potrivit căreia, dacă săvârşirea faptelor în cauză devine posibilă datorită neglijenţei în serviciu (de exemplu, a neîntreprinderii unor măsuri de prevenire eficiente) a unei persoane publice, acea persoană publică urmează a fi trasă la răspundere în baza art.329 CP RM.

This article is dedicated to the penal law analysis of the offenses referred to in art.173 " Sexual Harassment", art. 174 " Sexual intercourse with a person un der the age of 16 years ", art.175 " Perverse actions " and art. 175 1 " Approaching children for sexual purposes " of the Penal Code . The a nalysis is performed in terms of operation - on 12.04.2012 and on 26.12.2012 – of some amendments in the penal law . Of part icular interest are the constituent elements of the offences specified in art.175 and 175 1 PC RM . On all four criminal acts considered, there is made an important specification , that, if committing the acts in question is possible due to negligence at work ( for example, not performing effective prevention measures ) by a public person , that person is to be held liable under art.329 PC RM.
THE OFFENSES PORTRAYED IN ART.173-1751 PC RM THROUGH THE VIEW OF THE LATEST AMENDMENTS IN THE PENAL LAW
Keywords: hărţuire sexuală; raport sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani; acţiuni perverse; acostarea copiilor în scopuri sexuale; acţiuni cu caracter sexual; iolenţă sexuală; sexual harassment; sexual intercourse with a person under the age of 16; perverted actions; actions of a sexual character; sexual violence; solicitation of children for sexual purpose