ASUPRA CONVOLUŢIILOR DE TIP SERIE DE PUTERI ÎN CAZ DISCRET - Munteanu, Bogdan Gheorghe (CEP USM, 2013)
Clasa distribuţiilor de tip serie de puteri reuneşte o gamă largă de distribuţii discrete. Componenţa acestei clase permite studiul distribuţiei duratei vieţii unui sistem, caracterizată de o convoluţie sumă de variabile aleatoare independente şi identic distribuite (v.a.i.i.d.) de tip discret într-un număr aleator, în care acesta are o distribuţie de tip serie de puteri. Obţinem astfel funcţia generatoare a duratei vieţii, precum şi media şi dispersia acesteia.

The class of the power series distribution type brings together a wide range of discrete distributions. The composition of this class allows the study of lifetime distribution system, which is characterized by a convolution sum of independent and identically distributed random variables (i.i.d.r.v) of a discrete case in random number, it has a power series distribution type. Hence we obtain the generating function of the lifetime and its expectation and variation.
ON THE CONVOLUTIONS OF POWER SERIES TYPE IN THE DISCRETE CASE
Keywords: durată de viaţă; distribuţie serie de puteri; convoluţie; funcţie generatoare; lifetime; power series distribution; convolution; generating function