Metodica investigării infracțiunilor de insolvabilitate intenționată și insolvabilitate fictivă [Teză] - Janu, Natalia (My University, 2025)
Scopul lucrării: Scopul tezei de doctor este axat pe identificarea și analiza metodelor și tehnicilor specifice utilizate în investigarea infracțiunilor de insolvabilitate intenționată și insolvabilitate fictivă, având în vedere complexitatea acestor infracțiuni.Obiectivele cercetării: identificarea și expunerea elementelor de bază ale caracteristicii criminalistice a infracțiunii de insolvabiltate intenționată și insolvabilitate fictivă; sistematizarea și analiza spectrului de circumstanțe ce urmează a fi stabilite în cauzele referitoare la aceste infracțiuni;stabilirea și analiza cauzelor şi circumstanţelor care au contribuit la comiterea infracțiunilor de insolvabilitate; expunerea și analiza particularităților tactico-organizatorice ale verificărilor inițiale în vederea descoperirii faptelor de insolvabilitate intenționată și insolvabilutate fictivă; conturarea particularităților referitoare la începerea urmăririi penale pe această categorie de dosare și caracterizarea activității analitice a ofițerului de urmărire penală la această etapă a cercetării;precizarea situațiilor tactice la momentul luării hotărârii privind începerea urmăririi penale și enumerarea versiunilor generale și particulare în cazul infracțiunilor de insolvabilitate; analiza și precizarea particularităților tactice ale efectuării acțiunilor de urmărire penală în procesul investigării infracțiunilor de insolvabilitate intenționată și insolvabilitate fictivă; formularea concluziilor și recomandărilor în vederea îmbunătățirii, perfecționării și eficientizării cadrului metodologic de cercetare a infracțiunilor de insolvabilitate intenționată și insolvabilitate fictivă etc.Noutatea și originalitatea lucrării: în conținutul prezentei teze de doctor, pentru prima dată în Republica Moldova, în baza practicii judiciare și a prevederilor legii referitoare la insolvabilitate, a fost cercetat un complex de chestiuni referitoare la depistarea, investigarea și descoperirea infracțiunilor de insolvabilitate. De asemenea, au fost elaborate recomandări relevante privind perfecționarea practicii de urmărire penală aplicate la cercetarea acestor infracțiuni. Lucrarea cuprinde și un spectru larg de prevederi referitoare la bazele metodologice de investigare a faptelor de insolvabilitate intenționată și insolvabilitate fictivă.

Purpose of the research: The purpose of the doctoral thesis is focused on identifying and analysing the specific methods and techniques, used in investigating crimes of intentional insolvency and fictitious insolvency, given the complexity of these crimes.The objectives of the research refer to: identification and presentation of the basic elements of the forensic characteristics of the crime of intentional insolvency and fictitious insolvency;systematization and analysis of the spectrum of circumstances to be found in cases relating to these crimes; determination and analysis of the causes and circumstances that contributed to the commission of insolvency crimes; exposition and analysis of the tactical and organizational peculiarities of the initial checks in order to discover the facts of intentional insolvency and fictitious insolvency; outlining the peculiarities relating to the initiation of criminal prosecution in this category of cases and characterizing the analytical activity of the criminal prosecution officer at this stage of the investigation; specifying the tactical situations at the time of making the decision to initiate criminal prosecution and listing the general and particular versions in the case of insolvency crimes; analysis and specification of the tactical peculiarities of carrying out criminal prosecution actions in the process of investigating the crimes of intentional insolvency and fictitious insolvency;formulation of conclusions and recommendations in order to improve, perfect and streamline the methodological framework for investigating intentional insolvency and fictitious insolvency offenses, etc.The novelty and originality are justified by the fact that, in its content, for the first time in the Republic of Moldova and based on judicial practice and the provisions of the insolvency law, a complex of issues pertaining to the detection, investigation and discovery of insolvency crimes was investigated. Furthermore, relevant recommendations were developed regarding the improvement of criminal prosecution practice related to the investigation of these offenses. The paper comprises as well a wide range of provisions concerning the methodological bases for investigating intentional insolvency and fictitious insolvency.

Цель исследования: Цель докторской диссертации направлена на выявление и анализ конкретных методов и приемов расследования преступлений умышленной и фиктивной несостоятельности, учитывая сложности данных преступлений.Задачи исследования: выявление и изложение основных элементов криминалистической характеристики преступлений в области несостоятельности; систематизация и анализ спектра обстоятельств, подлежащих установлению по делам об этих преступлениях; установление и анализ причин и обстоятельств, способствовавшихсовершению упомянутых преступлений; выявление и анализ тактико-организационных особенностей первичных проверок с целью выявления фактов несостоятельности; изложение особенностей возбуждения уголовного дела по данной категории дел и характеристика аналитической деятельности следователя на данном этапе расследования; уточнение тактических ситуаций при принятии решения о возбуждении уголовного преследования и перечисление общих и частных версий по данной категории преступлений; анализ и уточнение тактических особенностей осуществления действий уголовного преследования в процессе расследования вышеупомянутых преступлений; формулирование выводов и рекомендаций в целях совершенствования и повышения эффективности методической базы расследования преступлений в области несостоятельности и т.д. Научная новизна и оригинальность обусловлена тем, что впервые в Республике Молдова, на основе судебной практики и положений закона о несостоятельности, был исследован комплекс вопросов, связанных с выявлением, расследованием и раскрытием преступлений, связанных с несостоятельностью. Были разработаны соответствующие рекомендации по совершенствованию практики уголовного преследования по данным преступлениям. Работа включает широкий спектр положений, касающихся основ расследования фактов умышленной и фиктивной несостоятельности.
Methodology of investigation of crimes in cases of intentional insolvency and fictitious insolvency
Методология расследования преступлений умышленной и фиктивной несостоятельности
Teză de doctor în drept. 554.04-Criminalistică, expertiză judiciară, investigații operative. Conducător științific: doctor în drept, profesor universitar, Vitalie RUSU
Keywords: insolvabilitate fictivă; insolvabilitate intenționată; acțiune de urmărire penală; procedeu probatoriu; bănuit; învinuit; cunoștințe speciale; expertiză; planificare; fictitious insolvency; intentional insolvency; criminal prosecution action; evidentiary procedure; suspect; accused; special knowledge; expert examination; planning; фиктивная несостоятельность; умышленная несостоятельность; следственное действие; процесс доказывания; подозреваемый; обвиняемый; специальные знания; экспертиза; планирование