Formarea cadrelor didactice la nivel național: probleme și unele soluții - Mișcalencu, Mădălina; Guțu, Vladimir (CEP USM, 2023)
Un aspect esențial în dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de învățământ îl reprezintă politicile și strategiile privind formarea continuă a cadrelor didactice. Aceste politici și strategii diferă de la o țară la alta în funcție, putând fi adaptate la specificul fiecărui sistem educațional și la nevoile de formare a cadrelor didactice. Alocarea unor resurse adecvate pentru implementarea și dezvoltarea programelor de formare continuă, acordarea de stimulente financiare pentru profesorii care participă la programe de formare, elaborarea și dezvoltarea standardelor naționale de dezvoltare profesională, oferirea de programe de formare continuă accesibile și flexibile, investiția în cercetare în domeniul formării continue sunt câteva exemple de politici și strategii care pot fi adoptate.

An essential aspect in the development and improvement of education systems is the policies and strategies regarding the continuous training of teaching staff. These policies and strategies differ from one country to another in function, being able to be adapted to the specifics of each educational system and to the needs of teacher training. Allocating adequate resources to implement and develop continuing education programs, providing financial incentives for teachers participating in training programs, developing national professional development standards, providing accesible and flexible continuing education programs, investing in research in the field continuing education are some examples of policies and strategies the can be adopted.
Training of teachers at the national level: problems and some solutions
Keywords: formarea continuă a cadrelor didactice; formarea inițială a cadrelor didactice; sistem de învățământ; programe de formare continuă; standarde naționale; nevoi de formare a cadrelor didactice; cariera didactică; continuous training of teachers; initial training of teachers; education system; continuous trainig programs; national standards; training needs of teachers; systems of training teachers; teaching career