A REVIEW OF THE MAJOR PEST INSECTS OF TOMATO CROPS IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA - Moldovan, Anna; Munteanu-Molotievskiy, Natalia; Toderash, Ion; Iurcu-Străistaru, Elena (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2019)
Prezenta lucrare este dedicată inventarierii entomologice a insectelor dăunătoare evidențiate în cultura de tomate pe sectoare de teren protejat şi câmp deschis din Republica Moldova. Este prezentată lista celor mai semnificative specii de insecte dăunătoare, asociate cu plantele de tomate în diverse perioade de vegetație. De asemenea, sunt reflectate informații sintetizate în baza surselor bibliografice, ce țin de răspândirea în plan mondial, aspecte ale gradului de dăunare și infestare, plantele-gazdă și specializarea trofică. Rezultatela cercetărilor sunt prioritare în vederea elaborării și ajustării unor procedee eficiente de protecție aplicate în sistemul de management sustenabil al dăunătorilor la tomate.
Обзор основных насекомых-вредителей томатов в Республике Молдова
Keywords: inventory; Republic of Moldova; насекомые; вредители; inventariere; insecte; dăunători