Mihnea, NadejdaRusu, VadimRudacova, AngelaCherdivară, Ala2025-04-072024MIHNEA, Nadejda; Vadim RUSU; Angela RUDACOVA și Ala CHERDIVARĂ. Variabilitatea caracterelor biochimice la soiurile și liniile noi de tomate. In: Genetics, Physiology and Plant Breeding: international scientific conference, 8-th edition, Chisinau, October 7-8, 2024. Chişinău: CEP USM, 2024, pp. 270-275. ISBN 978-9975-62-766-5. Disponibil: https://doi.org/10.53040/gppb8.2024.46978-9975-62-766-5https://doi.org/10.53040/gppb8.2024.46https://msuir.usm.md/handle/123456789/17535În lucrare sunt prezentate rezultatele testării a 3 soiuri și 8 linii de tomate pe baza conținutului de substanță uscată, zăharuri, aciditate, vitamina C, licopen și β – caroten în fructe. Datele biochimice ale fructelor de tomate au fost diferențiate – specifică genotipului și caracterului analizat. Prin analiza corelațională (r) a indicilor de calitate a fructelor de tomate s-a demonstrat că pe baza materialului aflat în studiu, pot fi obținute noi genotipuri de tomate cu asociere reușită a caracterelor substanță uscată – aciditate, zahăr – vitamina C, între care a existat o dependență semnificativă: 0,77* și 0,88* (p < 0.05). Analiză clusteriană (k-medii) a făcut posibilă identificarea soiul Dargen și liniei L 304 de tomate cu valori înalte ale caracterelor biochimice (substanță uscată – 6,58%, zaharuri – 3,91%, aciditate – 0,52, vitamina С – 26,68 мг%, licopen – 1,59), care pot fi implementate în programele de ameliorare la crearea soiurilor cu proprietăți gustative înalte.The paper presents data on the results of testing 3 varieties and 8 tomato lines based on the content of dry matter, sugars, acidity, vitamin C, lycopene and β-carotene in fruits. Biochemical analysis of tomato fruits was differentiated – specific to the analyzed genotype and character. Through the correlational analysis (r) of the quality character indices of tomato fruits, it was demonstrated that, based on the material under study, new tomato genotypes can be obtained with a successful association of the characters dry matter – acidity, sugar – vitamin C, for which a there was a significant dependence: 0.77* and 0.88* (p < 0.05). By cluster analysis (k-means) the Dargen variety and the L 304 tomato line were identified with high values of biochemical characters (dry substance – 6.58%, sugars – 3.91%, acidity – 0.52, vitamin С – 26.68 mg%, lycopene – 1.59), which can be implemented in breeding programs to create varieties with high taste properties.rotomatesoiuriliniicaractere biochimicetomatovarietiesbiochemical charactersVariabilitatea caracterelor biochimice la soiurile și liniile noi de tomateVariability of biochemical characters in new tomat varieties and linesArticlehttps://doi.org/10.53040/gppb8.2024.46