Avansarea procesului de integrare europeană prin intermediul educației și al învățământului [Articol] - Curoş, Liudmila (Print-Caro, 2023)
În articol se descrie rolul multiform al educației în contextul integrării europene a Republicii Moldova, subliniind impactul acestea asupra promovării valorilor europene, promovării mobilității, combaterii stereotipurilor și discriminării, și susținând formarea unei cetățenii europene active. Sunt menționate, de asemenea, schimbările transformatoare care au loc în diferite segmente ale societății din țările europene, cum ar fi: economia, piețele muncii, sistemele sociale și politica. Autorul accen- tuează modul în care educația din Republica Moldova se adaptează la aceste schimbări prin reforme profunde pentru a se alinia la obiectivele economice, sociale și politice. Se subliniază rolul semnificativ al Uniunii Europene în sprijinirea educației și formării, încurajarea multilingvismului, promovarea angajamentului civic și promovarea cercetării și inovării. Autorul subliniază importanța valorilor europene în formarea gândirii tinerii generații și în stimularea unui sentiment de identitate europeană alături de identitățile naționale și etnice. Autorul conchide că investițiile în educație sunt esențiale pentru dezvoltarea viitoare țări parte componentă a unei Europe unite care susține valorile comune, încurajează cooperarea între statele membre și pregătește cetățenii să participe activ la proiectul european.

The article describes the multifaceted role of education in the context of the European integration of the Republic of Moldova, emphasizing its impact on promoting European values, enhancing mobility,combating stereotypes and discrimination, and supporting the formation of an active European citizenry. The transformative changes taking place in various aspects of society in European countries are also mentioned, such as the economy, labor markets, social systems, and politics. The author highlights how education in the Republic of Moldova is adapting to these changes through profound reforms to align with economic, social, and political objectives. The significant role of the European Union in supporting education and training, encouraging multilingualism, promoting civic engagement, and fostering research and innovation is underscored. The importance of European values in shaping the thinking of the younger generation and in stimulating a sense of European identity alongside national and ethnic identities is emphasized. Investments in education are deemed essential for the future development of a country as part of a united Europe that upholds common values, encourages cooperation among member states, and prepares citizens to actively participate in the European project.
ADVANCING THE EUROPEAN INTEGRATION PROCESS THROUGH EDUCATION AND TRAINING
Keywords: educație; valori; education; promotion