INFLUENŢA COMPUSULUI DE NATURĂ HUMICĂ „BIOVIT” ASUPRA CREŞTERII ŞI DEZVOLTĂRII PLANTELOR DE SOIA CULTIVATE PE MEDIU NUTRITIV APOS - Bîrsan, Ana; Jigău, Gheorghe; Armaș, Angela (CEP USM, 2019)
Compușii humici sunt o componentă majoră a fertilizanţilor organici. În vase de vegetație, pe mediu apos s-a studiat efectul preparatului de natură humică Biovit asupra unor cultivare de soia (Glycine max(L.) Merr.). Suplimentarea mediilor nutritive cu Biovit a redus, iar în unele cazuri a eliminat complet simptomele de carenţă a elementelor nutritive, plantele neprezentând cloroze şi necroze. Biovitul ameliorează starea fiziologică a plantelor pe fond de carenţă a elementelor chimice. Cele mai pronunţate efecte ale compusului de natură humică Biovit asupra plantelor s-au atestat la nivelul sistemului radicular. Efectele majore ale acţiunii Biovitului au fost stabilite pe mediile nutritive cu carenţă de azot şi fosfor, ceea ce demonstrează rolul substanţial al compuşilor de natură humică în metabolizarea acestor elemente chimice

Humic compounds are a major component of organic fertilizers. In order to study the response of soybean (Glycine max(L.) Merr.) against the application of humic preparate Biovit, the experiment was conducted in vegetation vessels on the aqueous nutrious media. Supplementing the nutrient media with the humic compound Biovit reduced and, in some cases, completely eliminated the symptoms of nutrient deficiency, the plants not showing chlorosis and necrosis. The Biovite improves the physiological state of the plants against the lack of chemical elements. The most pronounced effects of the preparation of humic nature on the plants have been attested at the root system level. The major effects of the action of Biovit were established on the nutrient media with nitrogen and phosphorus deficiency, which demonstrates the substantial role of the humic compounds in the metabolization of these chemical elements.
THE INFLUENCE OF THE HUMIC COMPOUND "BIOVIT" ON THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF SOY PLANTS CULTIVATED IN AQUEOUS NUTRITIOUS MEDIA
Keywords: compuşi himici; soia; carenţă de elemente chimice nutritive; humic compounds; soybean; nutrient deficiency