Gândirea critică ca instrument necesar în judecarea şi distincţia fenomenului de fake news [Articol] - Stan, Roberto Ştefan (CEP USM, 2022)
Eseul va conţine o încercare de definire a ceea ce înseamnă gândirea critică, dar evitând orice fel de definiţie fixă, dat fiind faptul că înglobează o sumă de factori şi condiţii, astfel că o definiţie frustă nu ar face decât să îi nege esenţa, şi anume, aceea de gândire liberă. De asemenea, eseul va conţine şi modul în care gândirea critică îşi găseşte utilitatea practică acum, poate mai mult ca niciodată, având în vedere torentul de informaţii şi ştiri cu care suntem asaltaţi. Intenţia acestui eseu este de a prezenta un mod mai puţin ignorant şi distructiv de raportare la informaţiile din media şi nu numai.

The essay will contain an attempt to define what critical thinking means, but avoiding any kind of fixed definition, given the fact that it encompasses a number of factors and conditions, so that a poor definition would only deny its essence, namely, the free thinking. The essay will also contain how critical thinking finds its practical utility now, perhaps more than ever, given the torrent of information and news we are bombarded with. The intention of this essay is to present a less ignorant and destructive way to relate to the informations from the media and beyond.
CRITICAL THINKING AS A NECESSARY TOOL IN JUDGING AND DISTINGUISHING THE FAKE NEWS PHENOMENON
Keywords: îndoială; pesimism; absurd; educaţie; doubt; pessimism; absurdity; education