Plăţile electronice şi alte sisteme electronice de plăţi rapide şi de transferuri băneşti - Mariţ, Alexandru (CEP USM, 2024)
Rezumat. În ultimii ani, sistemele bancare mondiale au suferit o serie de schimbări majore. Dereglementarea acestora, corelată cu schimbările rapide din tehnologie, a fixat unele repere privind ultimele tendinţe în domeniul financiar-bancar. De fapt, băncile evoluează într-un climat concurenţial, acesta fiind cel mai propice mediu pentru obţinerea veniturilor bancare. Toate aceste premise ghidează băncile pe calea dezvoltării tranzacţiilor lor, complicarea sistemelor de transfer de fonduri, majorarea rapidităţii şi securităţii lor. Operaţiunile bancare, care au ca obiect instrumentele şi tehnicile de plată, reprezintă un domeniu de importanţă majoră în desfăşurarea activităţii financiare şi nu numai în toate ţările, care acceptă sisteme monetare de plată. Activitatea băncilor comerciale în acest domeniu poarta caracterul unui serviciu principal nou, apărut datorită dezvoltării furtunoase a tehnologiilor informaţionale. Spre deosebire de operaţiunile bancare tradiţionale ca, de exemplu, creditarea, atragerea depozitelor, deservirea prin decontare de casă, emisiunea, deservirea cardurilor bancare, ca tip al activităţii bancare, a apărut relativ nu de mult. Pe măsură ce stilul de viaţă cotidian al oamenilor devine digital, omul interacţionează mai frecvent cu serviciile online şi generează cantităţi tot mai mari de date cu caracter personal, cardul bancar apare ca o invenţie modernaă a plăţii fară numerar. Prin faptul că oamenii îşi modifică interesele, necesităţile si preferinţele, specialiştii cotidieni încearcă să răspundă, dar şi să acopere aceste cerinţe, iar cardul bancar oferind numeroase oportunităţi omului modern, este totuşi şi o proiecţie a viitorului, fiind în legătură directa cu ştiinţa. Experţii care analizează tendinţele creării unui nou spaţiu economic cu valuta comună în rapoartele sale pun accent pe tema creării unui spaţiu comun de plată şi respectiv alegerea instrumentelor de plată electronică este într-adevăr o tendinţă contemporană a tuturor ţărilor.

Summary. In recent years, the world's banking systems have undergone a series of major changes. Their deregulation, correlated with the rapid changes in technology, set some benchmarks regarding the latest trends in the financial-banking field. In fact, banks evolve in a competitive climate, this being the most favorable environment for obtaining banking income. All these premises guide banks on the path of developing their transactions, complicating funds transfer systems, increasing their speed and security. Banking operations, which have as their object payment instruments and techniques, represent a field of major importance in carrying out financial activity and not only in all countries that accept monetary payment systems. The activity of commercial banks in this field has the character of a new main service, which appeared due to the stormy development of information technologies. In contrast to traditional banking operations such as, for example, lending, attracting deposits, servicing through cash settlement, issuing, servicing bank cards, as a type of banking activity, appeared relatively not long ago. As people's daily lifestyle becomes digital, people interact more frequently with online services and generate increasing amounts of personal data, the bank card appears as a modern invention of cashless payment. Due to the fact that people change their interests, needs and preferences, everyday specialists try to answer, but also to cover these requirements, and the bank card, offering numerous opportunities to the modern man, is nevertheless also a projection of the future, being in direct connection with science. The experts who analyze the trends of creating a new economic space with a common currency in their reports emphasize the theme of creating a common payment space and respectively the choice of electronic payment instruments is indeed a contemporary trend of all countries.
Electronic payments and other electronic fast payment and money transfer systems
Keywords: bănci; sistemele bancare mondiale; schimbările tehnologie; financiar-bancar; venit bancar; tranzacţii; operaţiuni bancare; transfer de fonduri; securitate; tehnici de plată; activităţi financiare; activităţii bancare; sisteme monetare de plată; tehnologii informaţionale; creditare; carduri bancare; digital; valuta comună; instrumente de plată electronic; banks; world banking systems; technology changes; financial-banking; banking income; transactions; banking operations; fund transfer; security; payment techniques; financial activities; banking activities; monetary payment systems; information technologies; lending; bank cards; common currency; electronic payment instruments