Secretul profesional al jurnalistului în viziunea legii penale și a jurisprudenței CEDO [Articol] - Gîrla, Lilia (CEP USM, 2019)
În cadrul acestui demers științific sunt elaborate unele soluții privind protecția juridico-penală a secretului profesional al jurnalistului. Fundamentarea cadrului conceptual preconizează optimizarea cadrului incriminator prin formularea unor sugestii de lege ferenda menite să îmbunătățească substanțial dreptul penal al Republicii Moldova. Astfel, am demonstrat că norma juridico-penală cu privire la încălcarea inviolabilității vieții personale, în conformitate cu alin.(1) art.177 CP RM, nu oferă protecție suficientă informației obținute, păstrate sau prelucrate în regimul secretului profesional, deoarece aceste date confidențiale sunt ocrotite în regimul secretului personal sau familial, care îi aparține deținătorului primar, pe când secretul profesional presupune că acesta este administrat de către deținătorul secund (specialistul care a obținut informații confidențiale în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale profesionale).

In the realm of this scientific message are elaborated some solutions concerning criminal law protection of professional journalist secrecy. The conceptual framework envisages optimizing the incriminating construction by formulating some suggestions de lege ferenda aimed to improve substantially Criminal law of the Republic of Moldova. The author demonstrated that the criminal legal norm concerning the violation of inviolability of privacy provided by paragraph (1) article 177 of the Criminal code, doesn’t offer sufficient protection to the data obtained, stored or processed in the professional secrecy regime, because those confidential data are protected in the regime of personal or family secret which belongs to the primary owner, while the professional secrecy assumes that this kind of secrecy is administrated by the secondary owner (the employee who obtained the confidential data in connection with the execution of his/her professional competences).
PROFESIONAL JOURNALIST SECRECY IN CRIMINAL LAW AND ECHR CASELAW
Keywords: secret profesional; informație confidențială; date personale; professional secret; confidential information; personal data