Evaluarea unor indici fiziologici la copiii cu rahitism [Articol] - Bacalov, Iurie; Crivoi, Aurelia; Chiriţa, Elena; Druţa, Adriana; Cojocari, Lidia (CEP USM, 2024)
Rahitismul se întâlneşte în toate ţările lumii, dar preponderent în ţările nordice, unde persistă insuficienţa radiaţiei solare. Copiii născuţi toamna şi iarna, mai frecvent se îmbolnăvesc de rahitism sau la ei boala apare într-o formă mai gravă. Incidenţa acesteia la copiii din Republica Moldova constituie 56,5%. Rahitismul este o boală a întregului organism, care se manifestă preponderent la nivelul sistemului osos, determinată de o necorespundere temporară între necesităţile în calciu şi fosfor ale organismului în creştere şi dezvoltare şi insuficienţa sistemelor ce asigură aportul lor la copii. Ca urmare a micşorării absorbţiei calciului, fosforului, magneziului, frecvent, ca consecinţă a rahitismului, se estimează disfuncţiile vegetative şi dereglarea motoricii tractului gastro-intestinal. Netratarea acestei patologii în copilărie poate avea repercusiuni nefavorabile asupra proceselor de creştere şi dezvoltare, acestea se pot menţine pe tot restul vieţii.

Rickets is found in all the countries of the world, but mostly in the northern countries, where insufficient solar radiation persists. Children born in autumn and winter more frequently get sick with rickets or it appears in a more serious form. Its incidence among children in the Republic of Moldova is 56.5%. Rickets is a disease of the whole body, which manifests itself predominantly in the bone system, determined by a temporary mismatch between the calcium and phosphorus needs of the growing and developing body and the insufficiency of the systems that ensure their intake in children. As a result of the decrease in the absorption of calcium, phosphorus, magnesium, vegetative dysfunctions and motility disorders of the gastrointestinal tract are often estimated as a consequence of rickets. Failure to treat this pathology in childhood can have unfavorable repercussions on the growth and development processes, which can be maintained throughout the rest of life.
Assessment of some physiological indices in children with rickets
Keywords: rahitism; adaptare; radiaţie solară; vitamina D; calciu; fosfor; rickets; adaptation; solar radiation; vitamin D; calcium; phosphorus