Fundamente constituționale ale parlamentarismului în Republica Moldova. Experiența istorică, actualitate și perspective [Rezumat] - Cuciurca, Doina (My University, 2025)
Scopul lucrării. Scopul prezentului studiu constă în cercetarea multiaspectuală a genezei parlamentarismului în Republica Moldova, identificarea formelor de instituționalizare și principiilor parlamentarismului, fundamentarea științifică a unui eventual model al parlamentarismului autohton, având la bază realitățile actuale și ținând cont de avantajele și dezavantajele acestuia.Identificarea problemei științifice. Problema științifică propusă spre examinare în prezenta lucrare constă în fundamentarea unor recomandări de raționalizare a activității Parlamentului Republicii Moldova având ca efect sporirea capacităților instituționale ale acestuia, fapt care va permite racordarea Republicii Moldova la standardele europene. Ipoteza de cercetare. Ca urmare a formulării problemei științifice supuse examinării, propunem spre verificare următoarea ipoteză de cercetare: raționalizarea activității și consolidarea rolului Parlamentului constituie un factor determinant pentru performanța democratică a Republicii Moldova, după cum demonstrează multiple cercetări cantitative și calitative relevante. Acest proces ar poziționa țara noastră în rândul statelor care adoptă paradigma europeană de dezvoltare la acest capitol.
Rezumatul tezei de doctor în drept. 552.01. – Drept constituțional. Conducător științific: academician, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Ion GUCEAC.