Valorile naționale și tradiționale ca proces și produs în dezvoltarea personalității umane - Coroianu, Daniela (CEP USM, 2023)
Studiul respectiv relevă importanța valorilor naționale și tradițiilor în dezvoltarea identității culturale și a personalității umane. Valorile și tradițiile nu doar reprezintă moștenirea culturală, ci au un impact profund asupra modului în care oamenii se percep și se comportă. Studiul acestor aspecte este vital pentru înțelegerea dezvoltării personale. Personalitatea umană se formează sub influența unor factori complecși precum etapele de viață, mediul, cultura, educația și influențele sociale. Valorile și tradițiile culturale contribuie la definirea acestei personalități și la modul în care indivizii se identifică cu propria cultură. Cu toate acestea, într-o lume interconectată, diversitatea culturală este la fel de importantă. Promovarea dialogului intercultural și a respectului pentru diversitatea culturală este o necesitate. Personalitatea umană este modelată de relații sociale, norme culturale și experiențele personale. Prin urmare atitudinile individuale se formează în cadrul acestor interacțiuni și influențează reacțiile la diverse situații sociale. Este important să recunoaștem că valorile și tradițiile culturale pot evolua și se pot adapta în timp, aducând o contribuție valoroasă la societatea contemporană.

The study highlights the importance of national values and traditions in the development of cultural identity and human personality. Values and traditions not only represent cultural heritage but also have a profound impact on how people perceive and behave. Studying these aspects is vital for understanding personal development. Human personality is shaped by complex factors such as life stages, environment, culture, education, and social influences. Cultural values and traditions contribute to defining this personality and how individuals identify with their own culture. However, in an interconnected world, cultural diversity is equally important. Promoting intercultural dialogue and respect for cultural diversity is a necessity. Human personality is shaped by social relationships, cultural norms, and personal experiences. Therefore, individual attitudes are formed within these interactions and influence reactions to various social situations. It is essential to recognize that cultural values and traditions can evolve and adapt over time, making a valuable contribution to contemporary society.
National and traditional values as process and product in the development of the human personality
Keywords: valori; tradiții; personalitate; caracter; atitudine; values; traditions; personality; character; attitude