Synthesis and biological activity of nickel and copper coordination compounds of 5-Nitrofuran-2-Carbaldehyde N(4)-Allyl-3-Thiosemicarbazone [Articol] - Graur, Vasilii; Zariciuc, Elena; Tsapkov, Victor; Barba, Nina; Gulea, Aurelian (CEP USM, 2014)
The paper presents the synthesis of the ligand 5-nitrofuran-2-carbaldehyde N(4)-allyl-3-thiosemicarbazone (HL) and eight coordination compounds of copper(II) and nickel(II) with this ligand. The structure of thiosemicarbazone HL was studied using 1 H and 13С NMR spectroscopy. For the synthesized compounds their antimicrobial and antifungal activity was studied on a series of standard strains. For HL and Cu(HL)2(NO3)2 the antitumor activity towards human leukemia HL-60 cells was estimated. It was established that coordination compounds manifest better activity than free ligand.

Lucrarea conţine descrierea sintezeiN(4)-alil-3-tiosemicarbazonei 5- nitrofuran-2-carbaldehidei (HL)şi a optcompuşi coordinativi ai cuprului(II) şi nichelului(II) cu acestli gand. Structura tiosemicarbazoneiHLa fost stabilită în baza datelor spectroscopiei RMN1H şi C13. A fost studiată activitatea anti microbiană şi antifungică a compuşilor sintetizaţi faţă de un spectru larg de tulpini standard. Cercetarea proprităţilor anti proliferative a arătat că compuşii HL şi Cu(HL)2(NO3)2 inhibă creşterea şi multiplicarea celulelor leucemiei mieloide umaneHL-60. S-a stabilit că compuşii coordinativi manifestă o activitate mai bună decât ligandul.
Sinteza şi activitatea biologică a compuşilor complecşi ai nichelului şi cuprului Cu N(4)-Alil-3-Tiosemicarbazona 5-Nitrofuran-2-Carbaldehidei
Keywords: complexes; thiosemicarbazone; biological activity; 5-nitrofuran-2-carbaldehyde; complecşi; activitate biologică