OPORTUNITĂŢILE REVISTELOR ŞTIINŢIFICE ELECTRONICE ŞI A MODELELOR ALTERNATIVE DE PUBLICARE PENTRU COMUNICAREA ŞTIINŢIFICĂ - Ţurcan, Nelly (Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2011)
Opportunities of scientific electronic journals and alternative models of publishing for scientific communication From electronic journals and alternative models of scientific benefit both publishing info-documentary institutions which have funding problems for subscription and researchers for science communication. This article reveals the results of sociological research carried out between December 2010 - January 2011 at the Academy of Sciences of Moldova and 9 universities of the country on scientific communication. Study results show that researchers from Moldova consider that is very important to provide open access to scientific information, but about one third of the participants in sociological research are not determined or not accepted to publish their works in open access journals or in electronic archives.

Revistele electronice şi modelele alternative de publicare ştiinţifică aduc beneficii atât instituţiilor infodocumentare care se confruntă cu problemele finanţării pentru abonare, precum şi pentru cercetătorilor pentru comunicarea ştiinţifică. Articolul de faţă relevă rezultatele cercetării sociologice realizate în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011 la Academia de Ştiinţe din Moldova şi la 9 universităţi din ţară asupra comunicării ştiinţifice. Rezultatele studiului demonstrează că cercetătorii din Moldova consideră că este foarte important de a oferi acces deschis la informaţia ştiinţifică, dar circa o treime din participanţii la cercetarea sociologică nu sunt decişi sau nu acceptă publicarea lucrărilor lor în revistele cu acces deschis sau în arhivele electronice cu acces deschis.
Keywords: reviste electronice; cercetarea sociologică; comunicarea ştiinţifică; studiu