Reluarea urmăririi penale după dispariția temeiurilor de suspendare [Articol] - Vizdoagă, Tatiana; Bodean, Valeriu (Institutul Naţional al Justiţiei, 2020)
Deoarece suspendarea urmăririi penale este o instituţie procesuală distinctă, care presupune sistarea temporară, de către procuror, a activităţii de colectare a probelor prin mijloacele şi procedeele probatorii, fără rezolvarea determinantă sau definitivă a cazului investigat, devine necesară studierea procedurii de reluare a urmăririi penale după suspendare, cu identificarea rolului distinct al fiecărui subiect procesual abilitat cu asemenea atribuţii. La fel de importante sunt şi discuţiile cu privire la temeiurile şi termenele în care urmărirea penală poate fi reluată, dar şi cele referitoare la acţiunile ulterioare redeschiderii procedurii ce fusese oprită provizoriu. Anume abordarea acestor aspecte constituie obiectul articolului prezentat mai jos, cu valoare de expunere a unor opinii care, cu siguranţă, pot şi trebuie puse în discuţie, având în vedere nu doar aspectele teoretice, dar şi practica existentă pe acest segment.

As the suspension of the criminal investigation is a distinct procedural institution, which implies the temporary cessation, by the prosecutor, of the activity of collecting evidence by means and evidentiary procedures, without resolving or final resolution of the investigated case, it becomes necessary to study the procedure of resuming the criminal investigation after its suspension, with the identification of the distinct role of each procedural subject empowered with such attributions. Equally important are the discussions on the grounds and deadlines within which the criminal investigation can be resumed, but also those regarding the actions subsequent to the reopening of the procedure that had been temporarily suspended. Namely the approach of these aspects is the object of the article presented below, with the value of exposing some opinions that, certainly, can and must be discussed, taking into consideration not only the theoretical aspects, but also the existing practice in this segment.
RESUMPTION OF THE CRIMINAL PROSECUTION AFTER ITS SUSPENSION
Keywords: suspendarea; judecător de instrucți; suspension; limitation period