SECURITATEA PE AGENDA EDUCAȚIEI: CAZUL UCRAINEI ȘI REPUBLICII MOLDOVA - Kruglaşov, Anatolii (Print-Caro, 2023)
Tematica securității este prioritară pentru Ucraina și Re- publica Moldova. Ambele state au devenit vulnerabile pentru riscurile și pericolele ce s-au multiplicat după declararea independenței. La mo- ment, Ucraina se luptă împotriva intervenției masive a rușilor. Războiul ruso-ucrainean care se desfășoară deja din anul 2014, amenință existența însăși a statalității ucrainene și a națiunii, de asemenea a ordinii mondi- ale și perspectivelor păcii. În același timp o parte a teritoriului Moldovei suverane este ocupată și se află sub controlul armatei ruse și politicii, începând cu anii ’90 a secolului trecut. Autorul analizează pericolele principale din ambele state în contextul politicii și practicii educaționale. În text sunt desemnate problemele prin- cipale pe care ambele state trebuie să le recunoască și să lucreze asupra soluționării lor, pentru a depăși vulnerabilitatea și slăbiciunea, pentru a-și consolida stabilitatea și capacitatea de apărare.

The security concerns are of absolute priorities for Ukraine and Moldova. Both countries are vulnerable to security threats since their independence. Ukraine fights heroically against full-scale Russian intervention. Russian-Ukrainian war goes on since 2014, threating to a very existence of Ukrainian State and Nation, as well as undermining International order and peace prospect. At the same time a part of the Moldavian territory is occupied and controlled with Russian army since early 1990th. The article considers some major challenges of security for both countries via prism of their educational policy and practice. The texts diagnosed most crucial issues, which governments and civil society of Ukr, aine and Moldova must realize and resolve to diminish and overcome their fragility and weakness, and finally increase both resilience and resistance potential of two states.
SECURITY IN EDUCATIONAL AGENDA FOR THE CANDIDATE COUNTRIES: UKRAINE AND MOLDOVA CASES
KRUGLAŞOV, Anatolii. Securitatea pe agenda educației: cazul Ucrainei și Republicii Moldova. In: Securitatea umană și socială în statul democratic: conferința științifico-practică, 27 octombrie 2023, Chişinău. Chişinău: Print-Caro, 2023, pp. 64-73.
Keywords: Politica de Securitate și Apărare Comună; Ucraina; relații moldo-ucrainene; învățământul civic; război ruso-ucrainean; Ukraine and Moldova; security policy