DIMENSIUNI PSIHOSOCIALE ȘI PSIHANALITICE ALE FENOMENULUI DEPORTĂRILOR DIN RSSM - Bolea, Zinaida (My University, 2024)
Scopul cercetării: fundamentarea teoretică, metodologică și empirică, din perspectivă psihanalitică și psihosocială, a fenomenului deportărilor din RSSM, prin identificarea și analiza particularităților traumatice, a rezilienței și a transmiterii inter- și transgeneraționale a fenomenului, precum și elaborarea unei concepții psihanalitice de cercetare a fenomenului deportărilor din RSSM.

The purpose of the research: theoretical, methodological, and empirical fundamentation, from a psychoanalytical and psychosocial perspective, of the phenomenon of deportations from the MSSR, by identifying and analyzing the traumatic particularities, resilience, and inter- and transgenerational transmission of the phenomenon, as well as developing a psychoanalytical concept of research on the phenomenon of deportations from the MSSR.

Цель исследования: теоретическое, методологическое и эмпирическое обоснование с психоаналитической и психосоциальной точек зрения феномена депортации из МССР путем выявления и анализа травматических особенностей, жизнестойкости, межпоколенческой и трансгенерационной передачи, а также разработка психоаналитической исследовательской концепции феномена депортации из МССР.
Psychosocial and psychoanalytic dimensions of the phenomenon of deportations from the MSSR
Психосоциальные и психоаналитические аспекты феномена депортации из МССР
Teză de doctor habilitat în psihologie - Consultanți științifici: doctor în psihologie, doctor hailitat în pedagogie, profesor universitar, Carolina PLATON; doctor habilitat în istorie, profesor universitar, Anatol PETRENCU.
Keywords: psihanaliză; traumă psihică; traumă istorică; reziliență; traumatism narcisic; stigmatizare; contratransfer; travaliu al doliului; psychoanalysis; psychological trauma; stigmatization; нарциссическая травма; психоанализ; историческая травма