Situația actuală a dreptului procesual a contenciosului constituțional - Ungureanu, Andrei (My University, 2024)
Studiul este dedicat în general cercetării doctrinei naționale și internaționale cu privire la dreptul procesual a contenciosului constituțional, iar în particular este dedicat cercetării cadrului legal care reglementează dreptul procesual a contenciosului constituțional la nivel național și internațional. În contextul consolidării statului de drept și evoluției dreptului procesual a contenciosului constituțional, se remarcă rolul, locul și statutul Curții Constituționale în raport cu alte autorități ale statului, care la rândul său este unica autoritate de jurisdicţie constituţională din Republica Moldova. În calitate de organ ce realizează jurisdicţia constituţională, Curtea este autonomă și independentă față de puterile statului, iar statutul său este determinat de rolul său primordial de asigurare a respectării următoarelor valori: preeminența dreptului, supremația Constituței, democrația, separația puterilor în stat, drepturile omului. Aceste funcții majore sunt realizate prin intermediul instrumentelor garantate de legea fundamentală a statului. Cu referire la actele Curții Constituționale din Republica Moldova, actele Curților Constituționale internaționale și cele ale Curții Europene ale Drepturilor Omului se conturează ideea potrivit căreia dreptul procesual a contenciosului constituțional este o instituție a dreptului constituțional. Fin o instituție a dreptului constituțional, dreptul procesual a contenciosului constituțional este reglementat de către acel ansamblu unitar de norme juridice constituționale cuprinse prioritar în Constituţie prin care se reglementează relaţiile sociale fundamentale ce apar în procesul instaurării, menţinerii şi exercitării puterii de stat. Respectiv normele juridice ale dreptului constituţional reglementează de jure și de facto dreptul procesual a contenciosului constituțional în condiția existenței unui coraport parte-întreg.

L’étude est généralement consacrée à la recherche de la doctrine nationale et internationale con-cernant le droit procédural du contentieux constitutionnel, et en particulier elle est dédiée à la recherche du cadre juridique qui régit le droit procédural du contentieux constitutionnel au niveau national et international. Dans le contexte de la consolidation de l’État de droit et de l’évolution du droit procédural du contentieux constitutionnel, doit être noté le rôle, la place et le statut de la Cour Constitutionnelle par rapport aux autres autorités de l’État, qui à son tour est la seule autorité de juridiction constitutionnelle de République de Moldova. En tant qu’organe qui exerçe une juridiction constitutionnelle, la Cour est autonome et indépendante des pouvoirs de l’État, et son statut est déterminé par son rôle premier de veiller au respect des valeurs suivantes: la prééminence du droit, la suprématie de la Constitution, la démocratie, la séparation des pouvoirs dans l’État, les droits de l’homme. Ces fonctions majeures sont exercées à travers les instruments garantis par la loi fondamentale de l’Etat. En référence aux actes de la Cour Constitutionnelle de la République de Moldova, aux actes des Cours Constitutionnelles inter¬nationales et à ceux de la Cour Européenne des Droits de l’Homme, l’idée est l’idée est lancée que le droit procédural du contentieux constitutionnel est une institution du droit constitutionnel. En tant qu’institution de droit constitutionnel, le droit procédural du contentieux constitutionnel est régi par cet ensemble unitaire de normes juridiques contenues principalement dans la Constitution, qui régit les relations sociales fondamentales qui apparaissent dans le processus d’établissement, de maintien et d’exercice du pouvoir de l’État. Respectivement, les normes juridiques du droit constitutionnel régissent de jure et de facto le droit procédural du contentieux constitutionnel sous la condition de l’existence d’un co-rapport partie-tout.
LA SITUATION ACTUELLE DU DROIT PROCEDURAL DU CONTENTIEUX CONSTITUTIONNEL
Keywords: Constituție; Curte Constituțională; Contencios constituțional; Instituție a Dreptului Constituțional; Evoluția Dreptului Contenciosului Constituțional; Controlul constituționalității legilor; Constitution; Cour Constitutionnelle; Contentieux constitutionnel; Institution du droit constitutionnel; Evolution du droit du contentieux constitutionnel; Contrôle de la constitutionnalité des lois