Conceptul ordinii sociale în formula paradigmatică - Guceac, Ion (My University, 2021)
Prezentul studiu este orientat spre trecerea în revistă a opiniilor exprim,ate în doctrina juridică dar și în alte doemnii științifice cu privire la ordinea socială și diversitatea planurilor de manifestare a acesteia, dar și de a genera noi abordări conceptuale a problematicii din acest domeniu. Necesitatea unui astfel de studiu este determinată și de multitudinea noțiunilor utilizate în context cu acest fenomen dar și de necesitatea identificării limitelor acestui fenomen, natura acestora manifestată în spațiu și în timp. Studiul nu urmărește sarcina proiectării unui model de ordine social, având, însă, ca finalitate interpretarea unor probleme teoretice specifice componentelor funcționale ale ordinii ca factor de stabilitate socială. În final se constată că procesul de instituire și menținere a ordinii sociale, trebuie să fie orientat spre atingerea unor obiective importante, cum ar fi: asigurarea păcii și echității sociale; protejarea cetățenilor împotriva oricăror încălcări ale drepturilor și intereselor legitime; crearea condițiilor necesare pentru menținerea unui stil de viață decentă etc.
Keywords: ordine; ordine socială; ordine de stat; ordine juridică; ordine publică; ordine de drept; ordine normativă; ordine constituțională