Impactul disbiozei intestinale asupra nivelurilor de coenzima Q10 [Articol] - Râtea, Camelia; Socianu, Adriana-Daniela; Voidăzan, Septimiu Toader (CEP USM, 2024)
Acest studiu investighează legătura dintre disbioza intestinală și deficitul de coenzima Q10 la un grup de 13 pacienți. Rezultatele au indicat că toți participanții prezentau un deficit de coenzima Q10, asociat cu dezechilibre ale microbiotei intestinale, pH fecal crescut și o încărcătură microbiană ridicată, în special pentru specii patogene precum Candida albicans. Aceste modificări sugerează că disbioza poate afecta absorbția și utilizarea coenzimei Q10, reducând eficiența metabolică și favorizând stresul oxidativ. Studiul subliniază rolul critic al unei microbiote echilibrate pentru menținerea nivelurilor optime de coenzima Q10, esențiale în susținerea sănătății mitocondriale și antioxidante. Concluziile recomandă intervenții dietetice și probiotice pentru restabilirea echilibrului microbiotic, cu scopul de a îmbunătăți absorbția coenzimei Q10 și a susține funcțiile energetice și imunitare ale organismului. Aceste descoperiri evidențiază importanța monitorizării și optimizării sănătății intestinale în gestionarea deficiențelor de coenzima Q10.

This study investigates the relationship between intestinal dysbiosis and coenzyme Q10 deficiency in a group of 13 patients. The results indicated that all participants exhibited a coenzyme Q10 deficiency, associated with imbalances in intestinal microbiota, elevated fecal pH, and a highmicrobialload, particularly for pathogenicspeciessuch as Candida albicans. These changes suggeset that dysbiosis may affect the absorption and utilization of coenzyme Q10, reducing metabolic efficiency and promoting oxidative stress. The study highlights the critical role of a balanced microbiota in maintaining optimal coenzyme Q10 levels, essential for mitochondrial and antioxidant health. Conclusions recommend dietary and probiotic interventions to restore microbiotic balance, aiming to improve coenzyme Q10 absorption and support the body’s energy and immune functions. These findings underscore the importance of monitoring and optimizing intestinal health in managing coenzyme Q10 deficiencies.
Impact of gut dysbiosis on coenzymE Q10 levels
Keywords: coenzima Q10; disfuncție mitocondrială; disbioză intestinală; permeabilitate intestinală; stres oxidativ; microbiota; metabolism energetic; coenzyme Q10; mitochondrial dysfunction; intestinal dysbiosis; intestinal permeability; oxidative stress; energy metabolism