Agenția achiziții publice și rolul acesteia în cadrul procedurilor de achiziție publică în Republica Moldova - Cârnaț, Teodor; Postolachi, Oxana (CEP USM, 2024)
Constituția Republicii Moldova [1], în special articolele 4, 15, 16 și 23, stabilește principiile- cheie care servesc drept ghid pentru Ministerul Finanțelor în elaborarea și aplicarea legilor referitoare la achizițiile publice. Aceste orientări subliniază cât de crucial este să se garanteze că achizițiile publice au un cadru legal clar, eficient și funcțional, printre altele prin coordonarea acestuia cu standardele internaționale, directivele Uniunii Europene privind achizițiile publice și legile naționale. Formularea și promovarea politicii de stat în acest domeniu este o responsabilitate fundamentală a Ministerului Finanțelor. În acest caz, politica publică a statului urmează să fie implementată de Agenția Achiziții Publice, care este subordonată Ministerului de Finanțe. Obiectivele principale ale procedurii sunt de a garanta respectarea protocoalelor de asigurare și analizarea sistemului de servicii publice.

The fundamental principles provided for in the Constitution of the Republic of Moldova: art. 4, 15, 16, 23 which guide the Ministry of Finance in the development and implementation of policies in the field of public procurement consist in ensuring a functional, efficient and transparent legal framework in the field of public procurement, including by harmonizing it with European ones, European Union Directives on public procurement and international standards. One of the basic responsibilities of the Ministry of Finance is the creation and promotion of state policy in the field of public procurement. The Public Procurement Agency is the specialized body subordinated to the Ministry of Finance, which ensures the implementation of state policy in the field of public procurement. The AAP’s duties include, in general terms, ensuring compliance with public procurement procedures and conducting an analysis of the public procurement system.
The public procurement agency and its role in public procurement procedures in the Republic of Moldova
Keywords: achiziții; Agenția achiziții publice; procedură; rol; anunț de atribuire; principii; lege; raport; procurement; Public Procurement Agency; procedure; role; award announcement; principles; law; report