Impactul războiului din Ucraina asupra traficului ilicit de droguri - Cebotari, Svetlana (CEP USM, 2024)
Declanșarea războiului de către Federația Rusă împotriva Ucrainei la data de 24 februarie 2022 tinde să devină cel mai important conflict militar de la finalul celui de al Doilea Război Mondial. Orice război, în special de această intensitate, la care asistăm în Ucraina, este de regulă un element de schimbare politico-militară și economico-socială, care condiționează schimbări și pe dimensiunea securității. Ținând cont de magnitudinea subiectului, nu pretindem să acoperim multitudinea aspectelor implicate, dar vom puncta cele mai importante momente cu referire la impactul războiului din Ucraina asupra traficului ilicit de droguri. Prezentul articol are drept obiectiv reliefarea principalelor aspecte ale traficului ilicit de droguri condițonat de emergența războiului din Ucraina. Deși în contextul războiului din Ucraina unele rute privind traficul ilegal de droguri au fost inchise datorită creșterii controlului la frontiera estică a Uniunii Europene, astăzi suntem prezenți la modificarea, schimbarea noilor rute și găsirea a noi alternative privind traficul ilicit de droguri, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.

The outbreak of war by the Russian Federation against Ukraine on February 24, 2022 is shaping up to be the most significant military conflict since the end of World War II. Any war, especially of this intensity, which we are witnessing in Ukraine, is usually an element of political-military and economic-social change, which conditions changes in the security dimension as well. taking into account the magnitude of the subject, we do not pretend to cover the multitude of aspects involved, but we will highlight the most important moments with reference to the impact of the war in Ukraine on illicit drug trafficking. The objective of this article is to highlight the main aspects of illicit drug trafficking conditioned by the emergence of the war in Ukraine. Although in the context of the war in Ukraine some routes related to illegal drug trafficking were closed due to increased control at the eastern border of the European Union, today we are present at the modification, changing of new routes and finding new alternatives regarding illegal drug trafficking, including in the context of the war from Ukraine.
The impact of the war in Ukraine on illicit drug trafficking
Keywords: trafic; droguri; război; securitate; Ucraina; impact; trafficking; drugs; war; security; Ukraine