Integritatea – un status quo al conduitei judiciare - Ursu, Valeria (CEP USM, 2023)
Prezentul articol vine să conceptualizeze noțiunea de integritate ca un status quo al conduitei judiciare, abordat prin prisma valorilor consacrate în Principiile de la Bangalore privind Conduita Judiciară. Analiza integrității ca și componentă a conduitei judiciare, se va prezenta printr-o incursiune în accepțiunile teoretice ale acestei valori raportată la analiza literaturii internaționale și naționale pertinente care definesc și explică conceptul de integritate etică și financiară a judecătorilor, precum și principiile aplicabile acesteia. Lucrarea urmărește abordarea perspectivei de reformare a justiției în contextul acordării statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

This article seeks to elucidate the concept of integrity as a status quo of judicial conduct, guided by the values enshrined in the Bangalore Principles of Judicial Conduct. The examination of judicial integrity as an integrative aspect of judicial behavior will be approached by considering the theoretical acceptance of this value, in light of relevant international and national academic research that elucidates the notion of judges’ ethical and financial integrity, as well as the principles applicable to it. The paper also addresses the perspective of reforming justice in the context of granting Moldova the status of a candidate country for European Union membership.
INTEGRITY – A STATUS QUO OF JUDICIAL CONDUCT
Keywords: integritate etică; integritate financiară; principii; conduită judiciară; reformarea justiției; ethical integrity; financial integrity; principles; judicial conduct; justice reform