Influența condițiilor naturale asupra dinamicii și productivității vegetației lemnoase din cadrul Întreprinderii Silvocinegetice Strășeni [Teză] - Grati, Vladislav (My University, 2024)
Scopul lucrării a constat în evaluarea complexă și detaliată a influenței condițiilor naturale asupra productivității arboretelor, inclusiv a impactului factorilor naturali asupra anumitor indicatori dendrometrici din cadrul Întreprinderii Silvocinegetice Strășeni (ÎSC Strășeni). Obiectivele cercetării: Evidențierea particularităților condițiilor naturale din cadrul Întreprinderii Silvocinegetice Strășeni; Analiza structurii arboretelor din cadrul ÎSC Strășeni; Evidențierea particularităților claselor de producție, vârstă, consistență, tipuri ale potențialului productiv ale terenurilor și tipuri de vegetație forestieră; Relevarea rolului condițiilor naturale asupra structurii forestiere (caracteristicilor biometrice ale arboretelor). Ipoteza de cercetare. La realizarea amenajamentelor pe ocoale silvice din cadrul ÎSC Strășeni din perioada 1999-2021 au fost înregistrate decalaje importante în productivitatea masei lemnoase și a modificării structurii pe specii dominante a pădurilor. Astfel, s-a propus determinarea influenței modificărilor condițiilor naturale, în special a celor climatice, asupra acestor indicatori. Noutatea științifică a prezentei teze a constat în realizarea în premieră a unui studiu fizico-geografic complex și detaliat a unei entități silvice de pe teritoriul Republicii Moldova. Studiul s-a axat pe interacțiunea dintre productivitatea și relația climat-arbore, precum și cu fiecare factor natural în parte; drept rezultat, fiind elaborate un set de hărți actuale relevante. Au fost propuse pentru implementare termenii științifici tipul potențialului productiv al terenului (TPPT) – drept indicator al condițiilor naturale de vegetație (a); tipul de vegetație forestieră (TVF) utilizați în domeniu silviculturii și altor domenii conexe. Pentru prima dată, în baza indicelui de ariditate de Martone, a fost estimat impactul schimbărilor climatice asupra productivității speciilor principale de arbori din cadrul Întreprinderii Silvocinegetice Strășeni (cvercineele)

Цель докторской диссертации заключяется в комплексной и детальной оценке влияния природных условий на продуктивность насаждений, в том числе воздействия природных факторов на отдельные таксационные показатели в пределах Стрэшеньского лесоохотничего предприятия (ЛОП Стрэшень). Задачи исследования: Выделение особенностей природных условий Страшенского лесоохотничего предприятия. Анализ структуры насаждений ЛОП Стрэшень; Выделение особенностей по классам продуктивности, возрасту, полноты, типам продуктивного потенциала земель, по типам лесной растительности; Выявление роли природных условий на структуру леса (биометрические характеристики насаждений). Гипотеза исследования. В ходе реализации лесостроительных проектoв ЛОП Стрэшень в 1999-2021 гг. были зафиксированы пробелы в продуктивности и изменении структуры по доминирующим породам леса. Таким образом, было предложено определять влияние изменения природных условий, особенно климатических, на эти показатели. Научная новизна настоящей диссертации заключаeтся в том, что впервые было проведено комплексное и детальное физико-географическое исследование лесного прeдприятия на территории Республики Молдова. Исследование было сосредоточено на взаимодействии между продуктивностью и взаимосвязью климат-деревo, а также с каждым природным фактором; в результате были разработаны соответствующиe карты. Предложены к внедрению научные термины тип продуктивного потенциала земли (ТППТ) - как показатель естественного состояния растительности (а); тип лесной растительности (ТВЛ), используемый в лесном хозяйстве и других смежных областях. Впервые на основе индекса засушливости de Martone было оценено влияние изменения климата на продуктивность основных пород деревьев в ЛОП Стрэшень (дубы).

The purpose of the work: was to provide a comprehensive and detailed evaluation of the influence of natural conditions on forest productivity, including the impact of natural factors on certain dendrometrical indicators within the Straseni Forestry and Hunting Entity (Straseni FHE). Research objectives: Highlighting the particularities of the natural conditions within the Straseni FHE; Analyze the structure of the forests within the Straseni FHE; Highlighting the production, age, density, land productivity potential types, and forest vegetation types of the forests; Revealing the role of natural conditions on the forest structure (biometric characteristics). Hypothesis of the study: During the development of forest management plans for the forest districts within the Straseni FHE from 1999 to 2021, significant gaps were recorded in the productivity of timber and in the changes in the species-dominant structure of the forests. Therefore, it was proposed to determine the influence of changes in natural conditions, particularly climatic ones, on these indicators. The scientific novelty of this thesis lies in the pioneering execution of a comprehensive and detailed physio-geographic study of a forestry entity in the territory of the Republic of Moldova. The study focused on the interaction between productivity and the climate-tree relationship, as well as with each natural factor individually; as a result, a set of relevant up-to-date maps was developed. The scientific terms proposed for implementation include the land productivity study focused on the interaction between productivity and the climate-tree relationship, as well as with each natural factor individually; as a result, a set of relevant up-to-date maps was developed. The scientific terms proposed for implementation include the land productivity potential type (LPPT) – as an indicator of natural vegetation conditions (a); and the forest vegetation type (FVT), used in forestry and other related fields. For the first time, based on the de Martone aridity index, the impact of climate change on the productivity of the main tree species within the Straseni FHE (oak species) was estimated.
Влияние природных условий на динамику и продуктивность древесной растительности в Страшенском лесоохотничьем хозяйстве
The influence of natural conditions on the dynamics and productivity of woody vegetation within the Strășeni forestry and hunting Entity
Teză de doctor în șiințe geonomice. 166.02. - Protecția mediului și folosirea rațională a resurselor natural. Conducător științific: doctor, conferențiar universitar, Iurii BEJAN.
Keywords: природные условия, состав насаждений, продуктивный потенциал земли, продуктивность, дендрохронологические серии, индекс засушливости; condiții naturale, compoziție, potențialul productiv al terenului, productivitate, serii dendrocronologice, indice de ariditate; natural conditions, composition, land productivity potential, productivity, dendrochronological series, aridity index