Institutul de Fiziologie si Sanocreatologie
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/13384
Browse
2 results
Search Results
Item Factori intrin- și extrinseci cu impact sanogen și dissanogen asupra procesului de absorbție a nutrienților în intestinul subțire [Articol](CEP USM, 2025) Șeptițchi, Vladimir; Leorda, AnaPe baza unei analize cuprinzătoare a literaturii de specialitate moderne și a propriilor date experimentale au fost identificați factori intrinseci cu character sanogen și dissanogen la nivelul elementelor celulare și organelor care asigură direct absorbția nutrienților în intestinul subțire, precum și la nivelul reglării nervoase și hormonale a acestui proces și factori extrinseci. Factori extrinseci cu caracter sanogen: alimentația sanogenă; expunerea periodică de scurtă durată la factori de stres de menajare; consumul regulat de nutrienți, care contribuie la prevenirea și corectarea tulburărilor de digestie și absorbție; activitate fizică moderată; menținerea bacteriocenozei intestinale în stare sanogenă. Factori extrinseci cu caracter dissanogen: nerespectarea principiilor alimentației sanogene, în special în ontogeneza postnatală timpurie; expunerea periodică la stres excesiv; activitate fizică redusă sau în exces; expunerea la factori, care dereglează compoziția bacteriocenozei intestinale; consumul cronic de alcool; infectii virale si bacteriene, care contribuie la dezvoltarea gastroenteritelor.Item Particularitățile hidrolizei membranare și a absorbției glucidelor în intestinul subțire la șobolanii albi în funcție de stresoreactivitatea constituțională(Editura USM, 2024) Grosul-Raileanu, Olesea; Șeptițchi, Vladimir; Leorda, AnaThe aim of this work is to clarify the features of membrane hydrolysis of maltose and the absorption of glucose formed during hydrolysis, as well as free glucose and fructose in the small intestine of rats with different levels of constitutional stress reactivity. Significant differences in the intensity of free glucose and fructose absorption, membrane hydrolysis of maltose and absorption of glucose formed during hydrolysis were found in rats with different levels of constitutional stress reactivity. The highest rate of free glucose absorption is observed in animals with an average level of stress reactivity, and fructose - in animals with a low level of reactivity; the lowest rate of free monosaccharide absorption is observed in animals with high stress reactivity. Animals with an average level of constitutional reactivity have a higher intensity of membrane hydrolysis of maltose and glucose formed during hydrolysis compared to animals with high stress reactivity. The obtained data indicate the existence of a connection between the genetically determined stress reactivity of the body and the digestive-transport function of the small intestine.