Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică / Faculty of Chemistry and Chemical Technology
Permanent URI for this communityhttps://msuir.usm.md/handle/123456789/5
Browse
2 results
Search Results
Item Cinetica proceselor de nitrozare a amoxicilinei cu ioni nitriţi şi inhibiţia formării N-nitrozoamoxiciline [Articol](CEP USM, 2018) Gonța, Maria; Sîrbu, ElenaN-nitrozocompușii sunt substanțe puternic cancerigene și mutagenice formate la interacțiunea dintre diferiți nucleofili (amine, amide) și acidul azotos. Formarea NNC poate fi redusă, minimalizată sau prevenită complet prin prezența unor reagenți care inhibă activitatea agenților de nitrozare sau îi transformă în produși nereactivi. A fost cercetată influenţa diferiților factori fizico-chimici asupra vitezei procesului de nitrozare a amoxicilinei: variația concentrației de ioni nitriţi, variația pH-ului mediului de reacție şi concentraţia amoxicilinei, capacitatea antioxidantă și inhibitorie a diferiților antioxidanţi monomerici şi polimeri naturali grefaţi cu antioxidanţi. Conform datelor obținute, toți factorii cercetați au schimbat viteza de reacție a amoxicilinei și ulterior vor putea fi folosiți pentru inhibarea procesului de nitrozare.Item Inhibition of in vitro nitrosation of nornicotine [Articol](Academia de Știinițe a Moldovei, 2007) Porubin, DianaThe inhibition of nornicotine nitrosation was studied. The concentration of nornicotine was 100 μM and nitrite 1000 μM. As inhibitors were used following compounds: ascorbic acid (as reference) (800, 1000, and 5000 μM), dihydroxyfumaric acid (1000 μM), (+)catechin (1000 μM), resveratrol (1000 μM), tartaric acid (1000 μM), quercetin (1000 μM), and grape seed extract (50, 100, 150 μg/ml). The best inhibitory effect was obtained for AAs at 5000 μM (90.7%), (+)Ct (95.5 %) and GSE at 150 μg/ml (96.1%). The small inhibitory effect was observed for TA – 22,5%.